mandag 22. desember 2014

La downlights og vegglamper lyse opp hjemmet ditt

Vi som bor her oppe i nord, er så avhengige av å få nok lys om vinteren. Mørketiden er lang og dagene korte og mørke. Det lyset som vi ikke får utenfra, er vi derfor nødt til å sørge for at vi har innendørs. Både kropp og sinn trenger lys; for at vi ikke skal bli deprimerte og for at vi skal holde oss sunne. Derfor er det så viktig at vi tar hensyn til dette når vi møblerer våre nordiske hjem – vi må sørge for at vi har nok lamper; enten det er  vegglamper, taklamper, downlights eller spots.

I mine øyne er kombinasjonen vegglamper + downlights en av de beste. Downlights fordi de gir oss mye lys uten å være sjenerende, og vegglamper fordi de gir oss den mer hyggelige dimensjonen – varmt, lunt og hyggelig lys. Når vinteren kommer og dagene blir kortere, kjenner jeg det så tydelig på kroppen. Det blir vanskeligere å stå opp tidlig om morgenen, fordi det fortsatt er mørkt, og det blir vanskeligere å utrette noe fornuftig og holde seg aktiv om kvelden fordi det blir så mørkt tidlig. Den perioden hvor det er mørkt både når man går ut døren om morgen og når man kommer hjem om ettermiddagen er hard for meg, som for veldig mange andre. Løsningen for meg har vært lamper; vegglamper og downlights.

Når jeg våkner til vekkeklokken om morgenen, er det første jeg gjør å tenne settet bestående av to vegglamper som jeg har over sengen. Dette er to små vegglamper, med et forsiktig, varmt og behagelig lys. Og disse hjelper meg med å våkne, ignorere mørket utenfor og gi meg krefter til å reise meg opp fra sengen. Jeg reiser meg og går deretter bort til den andre enden av rommet hvor jeg tenner bryteren på veggen som er koblet til en rekke downlights i taket. Disse er downlights med en dimmer, slik at jeg kan velge å la lysstyrken være mer forsiktig og varsom om morgenen.

Inne på badet har jeg også downlights i taket og vegglamper på veggene. Selv om det kanskje virker unødvendig med vegglamper her inne, synes jeg at de gir rommet et personlig og hyggelig preg. Med downlights i taket, både over håndvasken og inne i dusjen, har jeg tilstrekkelig med lys til at jeg våkner helt mens jeg lar vannet renne over meg. Med vegglamper ved siden av speilet over håndvasken, blir refleksjonen av meg selv lun og flatterende. Jeg vet ikke hvordan andre føler det, men for meg er det i hvert fall fryktelig viktig at det første møtet med meg selv i speilet om morgen er så vennlig som mulig, og det blir det ikke hvis badeværelset er fylt av et aggressivt, skarpt, hvitt lys som på ingen måte gjør noe godt for et morgentrøtt ansikt.

Det samme går så igjen på kjøkkenet og i stuen; downlights og vegglamper. Kombinasjonen av downlights dimmet ned til svak styrke og vegglamper som gir et varmt skjær til rommet, hjelper meg til å holde meg våken uten å være brutal. Tiden om morgenen hvor jeg spiser frokost og drikker kaffen min er utrolig viktig for meg. Jeg foretrekker å stå opp tidligere for å ha lang tid til dette. Jeg leser avisen under lyset av lyseblå vegglamper over kjøkkenbordet, mens resten av rommet lyses opp av downlights.

Når jeg kommer hjem etter en lang arbeidsdag og det er mørkt og kaldt der ute, er det noen ganger aller mest fristende å bare legge seg under et teppe på sofaen og bli liggende der til neste dag. Igjen hjelper lyset fra downlights og vegglamper meg – jeg skrur bryteren med downlights opp til maksimum styrke og lar det kraftige lyset få hjernen og kroppen min til å forstå at det fortsatt er dag og at jeg fortsatt skal være aktiv. Når kvelden så kommer, skrur jeg styrken ned og lar vegglamper overta. I lyset fra vegglamper spredt utover veggene i rommet,  kan jeg så forberede kroppen min på igjen bli klar for å gå til sengs. Jeg leser en bok under lyset fra kremhvite vegglamper over sofaen i hjørnet av rommet, mens avslappende musikk spiller fra den andre siden av rommet. Fra taket lyser fortsatt downlights slik at ikke rommet blir for mørkt. Sakte lar jeg mørket ta over for lyset, men på mine premisser holder jeg på lyset lengre enn naturen lar meg gjøre i mørketiden.

Så dette er oppskriften som har fungert for meg. Downlights og vegglamper, downlights og vegglamper… Uansett hvilke  lamper du velger til ditt eget hjem, er det utrolig viktig at du får nok lys. Kroppen trenger dette lyset for å holde seg aktiv og sinnet trenger det for å holde seg optimistisk og glad. Finn din egen oppskrift eller følg min; innred og dekorer med downlights og vegglamper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar