fredag 27. februar 2015

Utebelysning: fremhev hjemmet med lamper på en veggDet er ingen grunn til at vi ikke skal kunne fylle husets fasader med lys i mørket 

Vi bruker lamper overalt. Vi har lamper inne og ute, i våre private hjem og på kontoret, i butikkene og ute i gatene. I de aller fleste tilfeller bruker vi lamper av praktiske grunner, men også av andre grunner. Vi bruker nemlig også lamper for å skape stemning; enten det er for å skape en lun stemning inne i stuen om kvelden når det er mørkt ute eller på restauranten for å holde gjestene litt lenger. Ute bruker vi også lamper av andre grunner enn de praktiske. Vi bruker utebelysning til å lyse opp bygninger, skape show i byene eller pynte opp våre egne hus og hager. Mange bruker i dag utebelysning til å dekorere husene sine og gjøre de mer spennende. Og med god grunn. Bare med en enkel utebelysning på en vegg, kan man gjøre huset helt nytt i mørket.


Utebelysning kan fås i mange varianter. Enten det er en vegg, en dør eller en vei du ønsker å lyse opp og enten du vil feste de på et tak eller en vegg, finnes det mange muligheter å velge mellom. Hvis man søker litt rundt på internett, er det mye inspirasjon å hente. Det er utrolig hvor mye morsomt og spennende man kan gjøre og finne på når det kommer til utebelysning; med bare noen få lamper og en vegg til rådighet.

Lamper er tross alt meget praktiske redskaper, og man behøver ikke å se helt bort i fra de praktiske aspektene selv om man først og fremst ønsker å pynte opp – enten det gjelder en enkelt vegg eller hele bygninger og hager. Plasserer man for eksempel lamper langs en vegg, helt nede langs husets fasade, kan man få en utebelysning som både lyser opp stien eller veien som går der, og husets vegg. Det samme gjelder hvis man plasserer lamper helt øverst på en vegg, på undersiden av husets tak. På denne måten vil man kunne få en utebelysning som er meget dekorativ, men som samtidig lyser opp for eksempel inngangspartiet til huset.

Utebelysning har som sagt ingen grenser. Det finnes så mye man kan gjøre med noen få lamper. På internett finnes det blant annet bilder av hvordan noen på sin vegg har skapt nydelige mønstre ved hjelp av utebelysning. Ved for eksempel å plassere lamper i forskjellige høyder på samme vegg, som så også peker i flere forskjellige retninger, vil man få et mønster av lys ved at rekkene av lamper lyser på tvers av veggen. Avhengig av hvor mange rekker med lamper, hvor mange lamper som er på hver rekke og om disse lyser i en retning eller flere, kan man skape nesten det mønsteret man vil. Ønsker man en litt mer dempet utebelysning, kan man holde seg til færre lamper per vegg og bare la de lyse i en retning. Ønsker man derimot å lyse opp alt som er, finnes det ingen grenser for hvor mange lamper man kan henge på en vegg for å skape en overdådig utebelysning.

Selvfølgelig kan man også plassere lamper mange andre steder enn på en vegg. Man kan skape en utebelysning som strekker seg utover hele hagen, ved å plassere lamper både i busker, trær og i plenen. Det er likevel noe ekstra stilig over det å bruke husets vegg. På samme måte som det i byene brukes utebelysning til å vise frem de største og viktigste bygningene om natten, og på den måten fremheve byens silhuett også etter at det er blitt mørkt, kan man fremheve sitt eget hjem etter mørkets frembrudd. Det er jo ingen som har sagt at man ikke kan bruke utebelysning til selv å løfte sitt hjem ut fra mørket – og kanskje til og med vinne den uhøytidelige konkurransen med naboens om bruk av utebelysning. Akkurat som vi, som innbyggere, er stolte av byene våre og gjerne vil fremheve den ved å lyse opp en vegg her og der, burde vi også være stolte av våre egne hjem. Her tilbringer vi mye av tiden vår, sammen med våre aller kjæreste. Bak hjemmets vegg skjer mange av livets største, viktigste og fineste hendelser. Det kan vi være stolte av. Og derfor er det heller ingen som skal stoppe oss hvis vi ønsker å lyse opp hver eneste vegg, med hundrevis av lamper, i et overdådig design av utebelysning.

Etter at de praktiske aspektene er tatt hånd om når det kommer til utebelysning, bør du derfor gi deg selv lov til å leke litt. Sett deg ned foran datamaskinen og søk opp noen inspirasjonskilder. Inspirasjon kommer du i hvert fall til å finne, enten du vil gå for den mer dempede varianten eller ta den helt ut med det overdådige. Det er ingen grunn til at utebelysning skal være begrenset til et par stakkarslige lamper, når det finnes så mange muligheter å velge mellom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar