fredag 30. januar 2015

Lamper som redskap til trivsel

Lys betyr utrolig mye. Helt bortsett fra at det gjør det mulig for oss å se og dermed leve på den måten vi gjør, betyr det alfa og omega for vår trivsel. Her i nord, hvor store deler av årets måneder er både kalde og mørke, er vi derfor helt avhengige av kunstig lys – nemlig lamper. Vi har lamper rundt oss overalt. Til og med gatene utendørs er opplyst når mørket faller på, slik at vi kan ferdes tryggere under lysskjæret fra lampene som står på rad og rekke langs veien. Innendørs er vi også omringet av lamper; slik at hvert rom og hver krok kan lyses opp og mørket kan jages vekk. Vi omringer oss selv med lamper av praktiske årsaker, men også for at vi skal kunne trives bedre. Menneskenes hjerne påvirkes av lyset fra lampene, som gir oss energi når solen ikke er der til å gjøre jobben.

Men lys er ikke bare lys, og lamper er ikke bare lamper. Det er stor forskjell på hvordan forskjellige lamper lyser opp, og på hvordan det påvirker oss. For eksempel reagerer vi forskjellig på ulike temperaturer og farger, samt på lamper med forskjeller i styrke og intensitet. Det gjør at vi designer forskjellige lamper til forskjellige bruk. Det gjør også at vi, alt ettersom hva vi foretrekker personlig, velger ulike lamper til våre individuelle hjem og arbeidsplasser. Ikke alle er likevel like opptatt av lampenes betydning, og noen av oss hadde nok hatt godt av å lære litt. Hvilke lamper vi velger oss og hvordan vi bruker de, har som sagt stor betydning for vår trivsel.

Triksene er ikke vanskelig og logikken er ikke komplisert. Det handler i hovedsak bare om å være bevist og forsøke seg frem når man planlegger innredningen eller bare skal skifte ut noen lamper. Ved å flytte rundt på noen lamper og se hvordan effekt det har på rommet, vil det med en gang gjøre det enklere å ta et godt valg enn om man kun tenker ut i fra hvordan lampene gjør seg utseendemessig i rommet. Noen lamper kan nemlig for eksempel skape skygger og affekter som man ikke kan forutse på forhånd. Kanskje vil man heller ikke legge merke til det etterpå, før man faktisk har forsøkt å flytte på de eller bytte plass med noen andre lamper.

En annen ting som har stor innvirkning på både stemningen og muligheten for trivsel i et rom, er hvilke pærer man velger til hvilke lamper. Her handler det rett og slett også bare om å bruke litt ekstra tid og forsøke seg frem. Har man et utvalg av forskjellig pærer og lamper, er det bare å se hvordan de gjør deg i de ulike lampene. Noen lamper har kanskje en skjerm som tar av for mye av lyset og derfor trenger en mer intens pære. Noen lamper må ha mer eller mindre lys alt ettersom hva de skal brukes til. Andre lamper får kanskje et finere lys hvis pæra har en varm eller mer kjølig temperatur på lyset.

Synes du det er vanskelig å se forskjellen på hvilken effekt det har i rommet, alt ettersom hvilke lamper som plasseres hvor eller hva slags pærer som brukes, er det en god ide å ta bilder. Selv om virkeligheten aldri gjenspeiles helt korrekt på et bilde, vil det gjøre det enklere å se forskjellen og effektene. Ved å ta bilder av rommet etter hver forandring som utføres, vil det dermed bli lettere å velge hvilke lamper og pærer som gjør seg aller best i rommet.

Det handler med andre ors kun om å tenke seg om en ekstra gang, fremfor å bare gå for det første og beste. Ved å bruke litt ekstra tid på å flytte rundt på lamper og pærer, vil sjansene for å skape et optimalt lys økes. Til tross for at det kreves litt ekstra, i form av tid og krefter, vil du kunne oppnå et resultat som er verdt det. Langtidseffekten av å være omringet av riktige lamper og riktig lys vil kanskje til og med være overraskende positivt. Med så enkle knep som å bytte rundt på noen lamper, kan vi gjøre våre hjem til et bedre sted å være.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar